En till fasciaspecialist är född


Hur fascia påverkar kroppen är ett väldigt fascinerande ämne och jag tycker om att skriva så varför inte blogga lite om det nu när jag är färdig med min utbildning till fasciaspecialist.

Om du vill få nyhetsbrev av mig så kan du prenumerera genom att fylla i fälten nedan.

Varför fastnade jag egentligen för fasciabehandlingar? Det är trots att ett rätt stort kliv från kärnkraftsingenjör till kroppsterapeut och valmöjligheterna inom den sistnämnda sfären är oändliga med allt från klassisk massage till Rolfing. Vaknade jag måhända bara en dag och kände att nu jäklar vill jag klämma och känna på folk istället för sitta framför datorn? Ungefär så! Men det som verkligen fick det att klicka till för mig med fascia var när jag började lyssna på Fasciaguiden och insåg att de som står bakom konceptet verkligen tar en helt annan ansats än vad som är vanligt.

Det är inte varje dag man får lära sig hur cartesiansk dualism och aristoteliansk logik har påverkat hela vårt samhälles syn på hälsa och sjukvård samt hur det leder oss fel på individuell nivå och slutligen vad man faktiskt kan göra åt det rent praktiskt. Den sortens ohämmat idéhistoriskt nörderi kombinerar med handfasta råd är precis min kopp te så att säga, det finns inget som jag finner mer fascinerande än att nysta i hur vi tänker och varför vi tar för givet det vi faktiskt tar för givet. I synnerhet när det gäller föreställningar som har en direkt effekt på vår hälsa.

Ett utmärkt exempel på impregnerade tankesätt är att de flesta nickar instämmande om jag exempelvis säger att en depression kan beror på en brist på seratonin i hjärnan men om jag istället säger att en depression kan beror på att ens bäcken är skevt vilket kan sätta tryck på vagusnerven vilken i sin tur ger en konstant stressignal till kroppen, ja då tenderar folk att börja skruva på sig besvärat och tycka att jag ska sluta med flummet och sätta undan kristallerna och fingercymbalerna.

Det finns dock inget a priori som säger att ena förklaringsmodellen är mer rimlig än den andra men eftersom vi skolats in i att tänka på kroppen som ett biokemiskt system som vid problem ska medicineras så reagerar vi instinktivt negativt när man istället pratar om kroppen som ett biomekaniskt system som vid problem kan justeras manuellt.

Konsekvenserna av det biokemiska synsättet är framförallt att vi mentalt blir till offer. Lider vi av en åkomma så måste vi enligt den tankemodell förlita oss på läkare och läkemedelsindustrin för att få hjälp. Det biomekaniska synsättet återför istället både makten och ansvaret till oss själva eftersom vår fysikaliska struktur är ett resultat av hur vi lever, äter och rör på oss (förutom förstås när olyckan drabbar oss). För många är det nog emellertid helt enkelt lättare att bara få ett piller av en man i vit rock och sen hoppas att allt blir bra, det är trots allt jobbigt att se över sin kost, sluta sitta i soffan så mycket och börja träna och jobba med sin stress. Innerst inne kanske vi inte ens vill ha ansvaret över vår hälsa… Men vi har det oavsett om vi vill eller ej! Struktur påverkar obönhörligen funktion och vice versa.

Ett praktiskt exempel är värk i ländryggen. Det drabbar oerhört många människor i den moderna världen och åkomman har länge varit ett mysterium eftersom smärtorna sällan är kopplade till någon abnormitet i ryggraden eller muskulaturen. Ny fasciaforskning har emellertid visat att den kraftiga thoracolumbalisfascian som stabiliserar ryggraden är alldeles fullspäckad med smärtreceptorer och man har även sett att de som har smärta också har förtätad och mindre följsam fascia.

Då är följdfrågan, varför blir den förtätad? Svaret är att fascian tjocknar när man inte rör på sig, utsätter den för statiskt tryck (dvs sitter mycket), stressar, äter mycket socker (fascian lagrar socker och det skapar felaktiga tvärbindingar i kollagenstrukturen) och inte stretchar. Att äta lösgodis i soffan medan man tittar på mello efter en hektiskt vecka på jobbet är alltså ett alldeles förträffligt sätt att ge sig själv ont i ryggen. Tyvärr… (Kan ingen komma på en hälsofördel med TV-soffan snart?)

Medicin kommer inte heller lösa det problemet utan som mest maskera det. Endast rörelse, stretching och uppsträckning när det gäller kosten fungerar men det tar givetvis ett tag att fixa problemet när man väl kommit till stadiet att man fått smärta… Smärtan kom inte på en natt och den försvinner inte heller på en natt. Att gå på några behandlingar kombinerat med att träna och stretcha rätt kan dock avsevärt snabba på kroppens läkning.

För att nu ingen ska inbilla sig att jag är en tvättäkta kroppsfascist som till punkt och pricka lever som jag lär så har jag själv faktiskt värk i ländryggen nu efter en stressig sommar med mycket sittande i soffan kombinerar med skottkärrslass med bakelser och glass som jag lustfyllt svullat i mig. Det är sannerligen inte lätt att hålla sig smäcker och läcker! Men det är åtminstone en befrielse att veta att det ligger i min makt att fixa problemet.

Med det sagt så finns det förstås en tid och plats även för medicin och traditionell sjukvård, man ska inte måla upp falska dikotomier i onödan.

Som avslutande ord i detta första nyhetsbrev så ska jag ge er en läsrekommendation om ni vill nörda ner er. Boken är Fascial Fitness av Robert Schleip och i den lär man sig hur man tränar och stretchar för god fasciahälsa. I framtida nyhetsbrev kommer jag dela med mig av några av Schleips lärdomar och praktiska övningar ni kan göra själva hemma.

Och vill du veta mer om varför våra tankar kring hälsa fått en stark biokemisk prägel så pratar Per Johansson om det i de första 6-7 avsnittet av fasciaguiden. Avsnitten är mycket trevliga att lyssna på så det kan jag varmt rekommendera.

Johan Simu
Fasciaspecialisten i Nyköping

Vill du boka en behandling så kan du göra det direkt nedan.

Laddar…