Om du vill få nyhetsbrev av mig så kan du prenumerera genom att fylla i fälten nedan.
Har du någonsin funderat på mellanrummen i kroppen? Om du är som jag så har du kanske haft någon vag uppfattning att mellan organen så kanske det finns vätska eller blod eller nått sånt men det är inte något man går runt och grubblar över varje dag. Det är därför fascia är en så förvånande sak eftersom det är där i mellanrummen som allt spännande händer, som Lao Tzu skrev:
“Man knådar lera och tillverkar ett kärl: det är intet i dess inre som gör kärlet användbart.
Man hugger ut dörrar och fönster och bygger ett rum: det är intet i dess inre som gör rummet användbart”.
Fascian är mellanrummen. Mellan alla muskelfibrer så finns fascia, mellan alla organ finns fascia, mellan de individuella cellerna i organen finns fascia. Det är i utrymmet som skapas av fascian som nerver går, där kapillärer förgrenar sig, där bakterier och virus stöter på immunförsvaret, där näringsämnen och avfall strömmar till och från cellerna. Det är fascian som ger kroppen möjlighet att röra sig eftersom de fasciafyllda utrymmena fördelar tryck, tar emot stötar, skapare glidförmågan mellan organ och muskler och leder. Det är så fascia kommit att definieras, fascia är allt som är utanför cellerna samt de celler som behövs för att skapa allt det där som är utanför cellerna.
Och “allt det där utanför cellerna” är till största delen två saker, en vätska som kallas för grundsubstansen som huvudsakligen består av proteoglykaner (föreningar av kolhydrater och aminosyror som har en fantastisk förmåga att binda vatten) samt olika fibrer, framförallt kollagenfibrer. Förhållandet mellan grundsubstans och fibrer avgör vilken funktion som fascia har. Är det mycket grundsubstans och få fibrer så är det en lättflytande fascia som smörjer bra, så som i en ledkapsel eller mellan muskelbuntar Är det mycket fibrer och lite grundsubstans, så som i ett ligament eller en sena, så är fascian istället en väldigt stryktålig och stark struktur (faktiskt ibland starkare än stål) som knyter muskler till ben, ben till andra ben och ger stadga och skydd till organ och skelett. Den kollagenrika sega vita hinnan runt köttbiten består alltså av samma sak som dem kollagenfattiga vätskan inuti muskeln, det är blott olika proportioner mellan dess komponenter på de två ställena. Fascia kan vara lös som gelé, flexibel som en gummisnodd eller styv som en ståltråd, det är en helt makalöst adaptiv substans.
Det är i relationen mellan fibrer och grundsubstans som vi även kan hitta orsaken till många problem. När kroppen lägger mer fiber i fascia som ska vara lös, eller vice versa, ja då får vi problem. Då blir vi stela där vi ska vara mjuka och mjuka där vi ska vara rigida. Kapillärer och nerver får inte längre utrymmet de behöver, muskelbuntarna kan inte längre obehindrat glida mot varandra, leder blir orörliga, näringstransport till celler och avfallstransport bort från celler fungerar sämre, lymfsystemet blockeras, immunförsvaret kommer inte åt patogenerna och det finns tills och med forskning som pekar mot att viss cancerformer kan vara kopplat till felaktig struktur på fascia, celler i defekt fascia mår helt enkelt inte bra.
Därför bör vi hålla fascian frisk och det kan man göra hemma själv. Vanlig hederlig rörelse och att sträcka på sig är det viktigaste men det finns förstås trick och idag delar jag med mig av ett väldigt enkelt trick. Ta en boll, en vanlig tennisboll fungerar bra, och tryck ned foten på den så som bilden visar i början på mailet. Jobba dig genom hela foten på det sättet och se det som en liten självmassage. Testa sedan både före och efter att böja dig fram och försöka röra dina tår med raka ben, du kommer troligtvis märka att du fått bättre rörlighet!
Hur är det möjligt? Fascian vi har under foten är nedre delen av ett fasciastråk som går längs baksidan av benen, upp genom höften och längst hela ryggraden och slutligen sveper över huvudet och fäster i toppen på pannan. Det kallas för den ytliga rygglinjen.
Vill man veta mer om de olika linjerna så kan man läsa den här artikeln.
Facialinjerna är det som sammanlänkar kroppen
Johan Simu
Fasciaspecialisten i Nyköping
Vill du boka en behandling så kan du göra det direkt nedan.